4 decembra, 2014 ob 8:54 dop

ČETRTEK, 11.12.2014   18.00   @CANKARJEVA KNJIŽNICA VRHNIKA

Barcelona ni samo mesto, ni znana le po lepi peščeni plaži – Barceloneti, flamenku, pristanišču, La rambli, ni dom le nekaj več kot dva milijona ljudem, ki živijo v širši okolici. Je nekaj več. Je simbol Katalonije, je simbol želje po samostojni državi v kateri bodo ljudje odločali sami. Barcelona predstavlja ljudi, ki so bili pod špansko nadvlado, zlasti v času generala Franca, dolgo zatirani. Predstavlja ljudstvo celotne Katalonije, ki že dolgo hrepeni o svoji državi.

FB-banner (1)
V času diktature generala Franca, so ljudje katalonsko lahko govorili in nosili katalonske simbole le na enem mestu. To je bil nogometni stadion znanega nogometnega moštva, FC Barcelone. Prav zaradi tega je klub sčasoma postal vodilna sila in glasnik katalonskih teženj po samostojnosti. Vendar pa tu ne govorimo le o mestu, Katalonija je mnogo večja. Katalonci živijo tako na Sardiniji, na velikem delu vzhodne španske obale, proti Valencii in okoli.
9.11.2014 pa je datum, ki je postal simbol boja za neodvisnost že takoj naslednji dan. V nedeljo, 9.11. so Katalonci, na posvetovalnem referendumu (pravega jim španska vlada ni pustila), izrazili željo po samostojni, suvereni in neodvisni državi. Za to se je izreklo kar več kot 80% ljudi!

Predaval bo Gašper Repina
Vstop prost, vabljeni!

FB event