3 februarja, 2015 ob 12:20 pop

četrtek, 5.2.2015 ob 18h @Cankarjeva knjižnica Vrhnika

 

Potopisno predavanje z Markom Premelčem

»Ko sem pred skoraj petnajstimi leti prvič vstopil v Iran, sem mislil, da sem prišel na konec sveta. Podobno kot v rani mladosti, ko sem iz čiste radovednosti prestopil neoznačeno »mejo« konca mojega malega sveta, ki je bilo blokovsko parkirišče in se podal na »vandranje« po takrat »tuji« soseski.

Podoben občutek sem imel, ko sem prišel v Iran. Ne veš, kaj bi pričakoval, veš samo to, da je vse novo, da so novi ljudje, da je nov jezik, da so nova mesta. Rdeče pečena pobočja v okolici Tabriza in modro nebo ter nepopisna julijska vročina, ki topi vse pred seboj in jo ublaži šele požirek mrzle, močno presladkane pijače.

Od mesta do mesta, od Tabriza do Kermana, od Kaspijskega jezera, ki je kot morje, čez Alborz do najbolj suhe puščave Lut, do Hazarske gore in Bama med oaze datljevcev, prek polj pistacij, marelic in granatnih jabolk ter med hladna in senčna ledja svetišč in palač Esfahana, ki jim ni ne konca ne kraja.

Le kaj me znova kliče v Iran?

Morda so to ljudje, pri katerih je še moč zaznati pristno radovednost in prijaznost ter predvsem gostoljubje; morda je to tista mladostna radovednost, ki upam, da ne bo nikoli prešla in me kot takrat kliče, da pogledam, kaj je za prvim vogalom, ulico, za obzorjem.

Greste pogledat z menoj?«

Pridružite se 5. februarja 2015 ob 18. uri v Knjižnici Ivana Cankarja