3 junija, 2014 ob 4:15 pop

SREDA, 18.6.2014  20.00   @ŠPORTNI PARK VRHNIKA

Junijsko potopisno predavanje smo razširili v potopisni maraton. Predavanje bo potekalo v sklopu Argonavtskih dni, 18.6. ob 20.00 v Športnem parku Vrhnika. Organizatorji: KVŠ, CKV in ZIC. Predavanje bo potekalo pod šotorom v Športnem parku Vrhnika in bo za obiskovalce brezplačno.

• Sonja Zalar Bizjak
• Nadja Petkovšek
• Nejc Krašovec in Nina Habjan
• Boris Šajtagelj

Sonja Zalar Bizjak – Škotska
Zelena hribovja z resavami in močvirji, slikovita mesta in vasi, škotsko govedo, pošast iz jezera Loch Ness, nacionalni junaki, kilti in dude, svetovno znane vrste viskija, čarobni gradovi, ki v svojih razkošnih sobanah hranijo ostanke burne preteklosti…, vse to in še marsikaj je Škotska. V predavanju Sonje Zalar Bizjak boste videli, kako je skupina slovenskih planincev poleg zgoraj naštetega doživela gore Srednje Škotske (Grampian Mountains). Odpravili so se na najvišji vrh Britanskega otočja, na »samo« 1344 metrov visoki Ben Navis in druge vrhove in ugotovili, da so razmere v gorah Škotske kljub skromni nadmorski višini skoraj visokogorske in da namesto alpske flore prevladujejo arktična flora tundre. Ben Navis ima podoben sloves kot za nas Triglav in je v maloštevilnih dnevih lepega vremena zelo oblegana gora.

Nadja Petkovšek – Severna Koreja
Še do nedavnega povsem zaprta ter izolirana Severna Koreja se počasi odpira svetu. Zaostalost države ter revščina sta vidni na vsakem koraku, posebno zunaj glavnega mesta. Na vsakem koraku je moč opaziti pripadnost ter poveličevanje vseh treh dosedanjih voditeljev – Kim Il Sunga, Kim Jong ila ter trenutnega velikega vodja Kim Jong-una. Veliko stvari, ki jih beremo o Severni Koreji v medijih ni točnih, npr. ta o enakih frizurah
Na našem kratkem potovanju smo obiskali mejo z Južno Korejo, stolp ideje Juche, fakulteto Kim Il Sunga, zabaviščni park, zgodovinski muzej ter se za 1. maj na pikniku družili z domačini.

Nina Habjan in Nejc Krašovec – Vietnam
Od tradicionalnega severa se bomo podali na pot proti hitro razvijajočemu se jugu. Z motorji bomo vijugali med riževimi terasami v Sapi, se kopali med tisočerimi otočki Halong Bay-a, žejo tešili z domačim pivom Bia Hoi, občudovali pisane tržnice, raznoliko arhitekturo in ostanke uničujoče vojne, uživali ob poskušanju ulične hrane ter nakupovali na plavajoči tržnici. Vietnam je dežela, kjer je vsako prečkanje ceste adrenalinska izkušnja, predvsem pa dežela, kjer je veliko za videti in še več za doživeti.

Boris Šajtegelj – S kolesom iz Evrope do Singapurja, Južne Koreje, Egipta (skupaj 55.000km)
Vse moje poti so individualne, brez predhodnega načrtovanja, brez sponzorjev, zelo avanturistične in malce neobičajne.
Prenočišča večinoma najdem pri domačinih in le redkokdaj v kakšnem hostlu. Drugače pa prenočujem tam, kjer me doleti noč (domačini, šotor, kampiranje, mošeje, samostani, ob cesti oz. vse mogoče).
Potrošim minimalno količino denarja, kakšnih 2000 evrov za slabo leto.
Potujem z gorskim kolesom z minimalno prtljago(kolo s prtljago manj kot 30kg).

KVS-Potopisni_maraton-plakat-RGB-mali - Copy